Waarom opgericht
Waarom de werkgroep is opgericht
Het in liefde en trouw omgaan met anders gerichte mensen in kerk en gezin vraagt om bezinning, om moed en om wijsheid. De werkgroep wil ouders en families helpen bij het vinden van een Bijbels verantwoorde houding.
Rond 2012 begon daarom een groepje reformatorische ouders met het beleggen van huiskamerbijeenkomsten, om met elkaar na te denken over de omgang met anders-gerichte[1] mensen in hun gezin of familie. Daarbij ging het vooral om beslissingen over praktische zaken. Het ging om vragen zoals: Wat doe je als je kind “uit de kast” komt? Hoe reageer je daarop? Welke afspraken maak je als je kind een liefdesrelatie heeft of krijgt met iemand van hetzelfde geslacht? Waar ligt de grens van wat je mag accepteren[2] en wat is taboe? En waarop baseren en waaraan toetsen we onze praktische keuzes in het licht van de Bijbel? Er bleek een grote behoefte aan het uitwisselen van ervaringen, het delen van verdriet over trieste ontwikkelingen, maar ook aan het elkaar bemoedigen, aansporen en helpen.
De werkgroep die in 2012 ontstond, heeft in 2018 de stichting OFRA opgericht. Die stichting heeft als doel[3]:
- Het (doen) ondersteunen en begeleiden van reformatorische ouders en familieleden van kinderen en/of andere familieleden die homoseksueel zijn, waarbij homoseksualiteit wordt aanvaard als een realiteit.
- Het aangaan van gesprekken met reformatorische homoseksuelen die contact zoeken met de stichting.
- En behoudt zich het recht voor de doelstelling te verbreden naar ondersteunende activiteiten voor de gehele transgenderdiversiteit, voor zover deze mensen vallen binnen haar doelgroep met een reformatorische achtergrond.
- Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.
[1] Met anders gericht bedoelen we mensen met een homoseksuele gerichtheid
[2] Bij OFRA onderscheiden we tussen accepteren en aanvaarden. Aanvaarden betekent dat je homoseksualiteit erkent als realiteit. Accepteren betekent instemmen met homoseksueel gedrag.
[3] Tekst uit acte van oprichting stichting OFRA te Driebergen op 1 november 2018